سرویس قاشق چنگال و نکاتی درباره خرید

برای ما آدم های امروزی، اینکه غذا را در چه ظرفی و با چه وسیله ای صرف کنیم، اهمیتی به اندازه خود غذا دارد.

برای ما آدم های امروزی، اینکه غذا را در چه ظرفی و با چه وسیله ای صرف کنیم، اهمیتی به اندازه خود غذا دارد.
به همین دلیل هر روز شاهد عرضه سرویس های گوناگون غذاخوری با طرح های زیبا و جدید در بازار هستیم.
یکی از کالاهایی که استفاده از آن بسیار مرسوم است، قاشق و چنگال است و البته کارد غذاخوری. کالایی که بر خلاف گذشته گانمان هیچ کدام از ما تمایلی به عدم استفاده از آن هنگام صرف غذا نداریم و معمولا بدون قاشق و چنگال غذا نمی خوریم.
با توجه به این موضوع در این بخش ما ضمن بررسی بازار این کالا مجموعه نکاتی که هنگام خرید این کالا باید مد نظر قرار داد به شما یادآوری می کنیم.
نکته اساسی و مهم :
قبل از هر سخنی این مطلب را گوشزد می نمایم ۹۹.۵درصد سرویس های قاشق و چنگال در سطح بازار ایران کار شرکت های چینی می باشند (حتی اگر بر روی کالا عبارت « Germany » هم حک شده باشد اجناس آلمانی نیستند ) ولی سطح کیفیت و تعداد آنها با هم متفاوت است .متاسفانه این که مشتریان در ایران به دنبال سرویس های آلمانی می گردند توهمی بیش نیست ، این سرویس ها فقط تحت لیسانس شرکت های آلمانی هستند و یا فقط نام آلمانی دارند لذا با اطمینان کامل عرض میکنیم در ایران با توجه به شرایط تحریم به دنبال اجناس آلمانی نباشید و هزینه های اضافه بابت آلمانی بودن اجناس نپردازید .ضمنا نیم درصد دیگر هم شامل دو الی سه شرکت ایرانی می شود .
تاریخچه قاشق و چنگال
کارد و قاشق از قدیمی ترین اختراعات بشر هستند.
می توان گفت، یکی از اولین اختراعات بشر چاقوی سنگی است. انسان های اولیه از سنگ ابزارهایی برای شکار و قطعه قطعه کردن حیوانات ساختند و همه جا این ابزار را همراه خود داشتند. تاریخچه استفاده از قاشق هم به دوران باستان می رسد.
طراحی و استفاده از چنگال خیلی دیرتر به ذهن بشر رسید؛ اما رفته رفته وارد میز غذای مردم شد.
طبق اطلاعات به دست آمده تا سال ۱۷۰۰ بیشتر مردم در هنگام صرف غذا فقط از چاقو و قاشق استفاده می کردند و ضمنا این را هم بدانیم که هیچ فرد آمریکایی در زمان انقلاب آمریکا هنوز چنگال برای غذا خوردن نداشت. سرانجام پس از قرن ها اروپاییان به قاشق و چنگال که واعظان آن را وسیله ای شریرانه و هدیه شیطان می دانستند، عادت کردند و قاشق و چنگال به طور رسمی بر سر سفره های ثروتمندان و اعیان اروپا جا باز کرد. با این حال مشهور است که برخی از پادشاهان از جمله الیزابت اول در انگلستان و لویی چهاردهم در فرانسه همچنان با دست غذا می خوردند.
گفته می شود هانری هشتم پادشاه انگلستان ، اولین کسی بود که این رسم ایتالیایی ها را تقلید کرد. وی صاحب سه عدد چنگال بود که از میان آنها یکی را انتخاب می کرد.
ورود قاشق و چنگال، این دو ابزار فرنگی به تهران اما به ۱۳۰ سال گذشته باز می گردد. شنیده می شود مسافرت های پی در پی ناصرالدین شاه به فرنگستان باعث شده بود تا او برای مردم وطنش سوغات های ویژه ای از کالسکه و ماشین دودی گرفته تا ساختن بناهای مرتفع و آمفی تئاتر به سبک و اسلوب مغرب زمین را به ارمغان آورد و این بار یکی از کالاهایی که شاه از کلاه جادویی اش بعد از سفرش به اروپا برای دارالخلافه نشینان رو کرد، قاشق و چنگال بود.طبق خاطرات گردشگران فرنگی، برای نخستین بار سپهسالار صدراعظم ناصرالدین شاه که با نحوه غذا خوردن فرنگی ها آشنایی داشت، پیش از سفر شاه به فرنگ به وی آداب غذا خوردن با قاشق و چنگال را آموزش داد. پس از بازگشت شاه به وطن، وی شروع به استفاده از قاشق و چنگال کرد و به دنبال آن درباریان، رجال، اعیان و اشراف به مصرف کنندگان قاشق و چنگال پیوستند و این دو ابزار به تدریج وارد بازار ها و بساط دستفروشان تهرانی شد.
تهرانی ها نیز کم کم این نوع طرز غذا خوردن را یاد گرفته و قاشق و چنگال را وارد سفره خانه های خود کردند و طولی نکشید که قضیه جنبه عمومی پیدا کرد.
با این حال جماعت زیادی از تهران نشینان همچنان به سنت های گذشته خود پایبند بودند و صرف غذا با دست را بر استفاده از قاشق و چنگال ترجیح می دادند.
سرانجام استفاده از قاشق و چنگال در ایران مرسوم شد. در ابتدا استفاده از قاشق و چنگال های نقره، مسی، ورشو و روحی مرسوم بود و به طور سنتی، کارد و چنگال های رسمی، از نقره یا یک فلز گران قیمت تهیه می شد. دسته چاقوها و در برخی موارد چنگال ها نیز از مواد خاصی مانند استخوان، شاخ حیوانات و چوب ساخته می شد.
قاشق و چنگال های امروزی
با افزایش بهای نقره و فلزات گرانبها و همچنین عمومیت یافتن استفاده از کارد و چنگال در بین مردم، دیگر از فلزات گرانبها برای ساخت قاشق و چنگال و کارد استفاده نمی شود.
این روز ها قاشق و چنگال را بیشتر از استیل (فولاد ضدزنگ) می سازند. البته برای قوی تر کردن استیل و آسان تر کردن روند ایجاد آن عناصری مانند وانادیوم و تیتانیوم به آن اضافه می شود و برای جلوگیری از زنگ زدن، نیکل و کروم به استیل اضافه می شود.
قاشق و چنگال های امروزی مقاوم تر و دارای طراحی های متنوعی هستند.
در حال حاضر در بازار این کالا برندهای گوناگونی وجود دارند .برندهایی نظیر بوگاتی، سولایتر، وی ام اف، زولینگن، نیولایف و... که قیمتی گران دارند و در مقابل برندهای ایرانی استیل پاشا، زرناب، ناب استیل، استیل ایران و... که قیمت ارزان تری دارند. شنیده ها حاکی از این است که در حال حاضر چین بخش بزرگی از بازار سرویس قاشق و چنگال را به خود اختصاص داده است و محصولات آلمانی و ایتالیایی قیمتی بسیار گران داشته و سهم کمتری از بازار را به خود اختصاص داده اند. محصولات وطنی هم اکثرا مورد استفاده هتل ها، ادارات و... قرار می گیرند.

نکاتی برای خرید سرویس قاشق و چنگال
تنوع بالای محصولات اگر چه موجبات افزایش قدرت انتخاب خریداران را در پی دارد؛ اما تا حدود زیادی موجب بروز سردرگمی هایی برای خریدار هنگام خرید می شود.
به همین دلیل هنگام خرید این کالا باید به نکاتی توجه شود که در این بخش ما به اختصار اشاره ای به آنها می کنیم.
بودجه خود را مشخص کنید:
این یک اصل کلی در مورد خرید تمام کالاهاست. مشخص کردن بودجه قبل از خرید موجب می شود شما دایره جست وجوی محدودتری داشته و راحت تر کالای مورد نظر را با قیمت مد نظر خریداری کنید. پس قبل از خرید از میان نمونه های ارزان قیمت، میان قیمت و گران قیمت یکی را انتخاب کنید. معمولا سرویس های کامل قاشق و چنگال ارزان، قیمتی حدود 450هزار تا ۸۰۰هزار تومان دارند. میان قیمت ها هم قیمتی هم بین۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان دارند و گران قیمت ها نیز با قیمتی حدود یک میلیون تا شش میلیون و حتی بیشتر به فروش می رسند.
برند مورد نظر را معین کنید:
در حال حاضر برندهای گوناگونی در بازار موجودند که اکثرا چینی هستند. اما این کالا بازاری بسیار پرتنوع دارد که بهتر است با بررسی و تحقیق، یکی از برندهای موجود در بازار را انتخاب
کنید.
مشخص کنید به چه تعداد قاشق و چنگال نیاز دارید:
یک ست ۱۲ نفره قاشق و چنگال مرکب از ۱۲ عدد قاشق غذاخوری، ۱۲ عدد چنگال غذاخوری، ۱۲عدد کارد غذاخوری، ۱۲ عدد قاشق مرباخوری، ۱۲عدد چنگال میوه خوری، ۱۲ عدد کارد میوه خوری، ۱۲ عدد قاشق چایخوری، ۱۲ عدد قاشق شربت خوری، ۱۲ عدد قاشق بستنی خوری، ۱۲ عدد قاشق سوپخوری، قاشق سرو خورشت، کارد ماهی، چنگال ماهی، کارد استیک، کارد سرو کیک، ۲ کفگیر برنج، ۲ ملاقه سوپ، ملاقه سس، قاشق و چنگال سالاد، گیره قند و شیرینی، قاشق عسل و قاشق شکر است.
اگر به تعداد کمتری قاشق و چنگال احتیاج دارید، می توانید به سراغ فروشندگانی بروید که این کالاها را به صورت فله ای می فروشند و هر تعداد که می خواهید در ست های شش عددی خریداری کنید. اما اگر به تعداد بیشتری نیاز دارید، می توانید دو سرویس تهیه کنید.
تکه های اضافی را تهیه کنید:
پیشتر سرویس قاشق و چنگال، از یکسری قاشق و چنگال غذاخوری اصلی همراه یک سرویس مخصوص دسرخوری، چایخوری و مرباخوری و کارد و چنگال کیک خوری تشکیل شده بود. اما امروز انواع کفگیر، ملاقه، قاشق های مخصوص سوپ و بستنی و گیره سالاد آنها را همراهی می کند.
تکه های مختلف یک سرویس قاشق و کارد و چنگال با هر سبکی که باشد، چه مدرن و چه آنتیک، تاثیر زیادی بر جلوه چیدمان میز می گذارد؛ اما امروزه، کمتر پیش می آید از سرویس های کامل کارد و چنگال برای سرو غذا در یک ضیافت شام استفاده شود و اغلب افراد از کارد و چنگال و قاشق غذاخوری و چایخوری به شکل معمول خود استفاده می کنند.
در کل عرضه قاشق و چنگال به شکل عددی، دستی، جیبی، ۱۲، ۲۴، ۳۰، ۹۲، ۱۳۶،۱۲۴، و ۱۴۸ پارچه با جعبه چوبی و چرمی و کنسول های ویژه صورت می گیرد. برخی یا بهتر است بگوییم اکثرا سرویس های ارائه شده برای بازار ایران فاقد کارد غذاخوری هستند و باید این تکه به صورت جداگانه خریداری شوند. پس هنگام خرید به این موضوع توجه کنید.

سرویس ۱۰/۱۸ خریداری کنید:
باید توجه داشته باشیم امروزه همه سرویس های قاشق و چنگال باید به گونه ای باشند که بتوان آنها را برای شست وشو در ماشین ظرفشویی قرار داد، به طوری که آسیب نبینند.
در این خصوص هرچه جنس قاشق و چنگال محکم تر و مقاوم تر باشد، بهتر است. سرویس های قدیمی ساخته شده از استیل سبک و نازک و دارای دسته های چوبی، برای قراردادن در
ماشین های ظرفشویی امروزی مناسب نیستند.
سرویسی تهیه کنید که سیاه نشود:
مشاهده شده است که برخی از سرویس های قاشق و چنگال پس از مدتی سیاه و کدر می شوند. برخی نیز رد آب روی آنها مانده و رد سیاه رنگی روی قاشق و چنگال و کارد می گذارد. دقت کنید سرویسی خریداری کنید که این مشکل را نداشته باشد. به همین دلیل بهتر است سرویس گارانتی دار خریداری کنید و بابت این موضوع از فروشنده ضمانت بگیرید.
کنسولی می خواهید یا سامسونتی:
بسیاری از خانم ها معتقدند سرویس های کنسولی خیلی شیک تر از سرویس های سامسونتی است و سرویس های سامسونتی در کابینت آشپزخانه، به سختی جابه جا می شوند، ولی باید در نظر داشته باشید اگر منزل شما فضای کافی برای این سرویس کنسولی ندارد از خرید آن خودداری کنید. در عین حال در نظر داشته باشید از نمایندگی هایی خرید کنید که ضمانت و گارانتی لازم را برای محصولات خود داشته باشند.